OUD Info

OVER ONS

Wij zijn Vocal Group Pitch Control! Een groep zangers en zangeressen uit Den Haag onder muzikale leiding van Jirre Stoutjesdijk. A capella brengen wij de mooiste songs ter gehore. We zijn een jonge groep met een frisse dynamiek en uiteraard een voorliefde voor muziek!

De leden van Vocal Group Pitch Control zijn jonge, gedreven zangers en zangeressen, met een passie voor muziek en grensverleggend samenspel. Zij verkennen de mogelijkheden binnen harmonie, klank, en interpretatie, en maken zo meerstemmig vocale muziek toegankelijk voor een breder publiek. Vol enthousiasme treedt Pitch Control regelmatig op in zowel binnen- als buitenland.

ONZE LAATSTE OPTREDENS

Wij zingen zowel in Nederland als in het buitenland. Pitch Control is een graag geziene gast op een bruiloft (om bruid/ bruidegom toe te zingen) of evenement, en flashmob. Daarnaast zingen we op festivals in binnen- en buitenland. Zie de tab Videos voor onze performances.

REPERTOIRE

Pitch Control is oorspronkelijk opgericht in 2012 door Merel Martens en zingt sindsdien eigentijdse meerstemmige arrangementen in de licht vocale muziek. Pop, close harmony en ook jazz behoort tot het a-capella repertoire. Nummers zoals Somewhere only we know van Keane worden in een nieuw jasje gestoken en daarmee op een originele manier gepresenteerd.

DIRIGENT

Jirre Stoutjesdijk

Hi, ik stel me even voor. Ik ben Jirre Stoutjesdijk. Het leukste aan het dirigeren bij Pitch Control is dat de groep een hoog niveau heeft maar ook jong is en zich nog goed verder kan ontwikkelen. Sinds november 2016 sta ik voor Pitch, een groep waar ik mijn identiteit als dirigent heb gevonden en waar ik wekelijks mijn muzikale ei kwijt kan. 

WAT JE WETEN MOET

Mijn muzikantenbestaan begon aan het conservatorium in Rotterdam, waar ik een opleiding volgde in gitaar en vervolgens in muziekdidactiek. Aan de Royal Acadamy of Music in Aalborg in Denemarken volgde ik daarna de masteropleiding tot koordirigent.

NEEM EEN KIJKJE IN ONS SMOELENBOEK

Meet Adelheid! Deze alt zingt alweer wat langer bij Pitch Control: sinds oktober 2016. Hiervoor zong ze ook al, zowel klassiek als licht vocaal, bij meerdere projectkoren. In het dagelijks leven werkt Adelheid als junior conservator in het Textielmuseum in Tilburg. Toen ze 2.5 jaar geleden hoorde dat ze was toegelaten bij Pitch was ze, naar eigen zeggen, door het dolle heen: “Pitch Control is een groep van hoog niveau en we zingen uitdagende en diverse arrangementen, dus ik blijf er veel van leren. Ik ben ongeveer tegelijk met dirigent Jirre begonnen, ik vind hem heel muzikaal en hij zorgt dat elke repetitie een feestje is. We hebben sindsdien in Fossano en Berlijn deelgenomen aan festivals, en ik heb heel veel zin in ons aankomende avontuur in juni: het Fête de la Musique in Genève!”

Dit is Julian, en Julian is sinds april dit jaar bas bij Pitch Control. In zijn dagelijkse leven is hij aan programmeren bij een drone startup in Den Haag. Daarnaast sport hij veel en probeert hij zo veel mogelijk rockconcerten mee te pakken! Julian zegt het volgende over Pitch: “Ik vind Pitch Control leuk omdat het een gezellige groep mensen met heel veel talent is. Ik ben ook echt een groot fan van de arrangementen. Zelfs mijn zang-vrienden in Zuid-duitsland, waar ik vandaan kom, hebben al van Pitch Control gehoord!”

Vandaag introduceren we Laurien! Laurien zingt bij Pitch Control sinds januari dit jaar, en ze versterkt de mezzo’s. Ze is vorig jaar afgestudeerd van de TU Delft en net haar carrière begonnen als ontwerper. Daarnaast houdt ze zich graag bezig met maatschappelijke thema’s zoals duurzaamheid en de energietransitie. Voordat Laurien bij Pitch kwam zong ze al solo en in een popkoortje, maar dit is haar eerste ervaring met een acapellagroep. “Dat vind ik heel bijzonder omdat je dan samen echt het hele nummer opbouwt en dat vraagt dat je goed op elkaar bent ingespeeld en gevoel hebt voor harmonie. Een leuke muzikale uitdaging dus! En daarnaast voelde ik me gelijk thuis in de groep door de gezellige sfeer!”

En dan willen we je hierbij ook gelijk even voorstellen aan… Ilse! Ilse zingt net als Laurien sinds februari bij Pitch Control, en ook zij is een mezzo! In het dagelijks leven werkt ze bij Goudappel Coffeng in Amsterdam als adviseur “mobiliteit en ruimte”. Hier kan ze haar passie in kwijt om onze steden mooier en duurzamer te maken! Daarnaast hockeyt ze al een aantal seizoenen en speelt ze gitaar. Ze is echter recent verhuisd, dus momenteel gaat de meeste tijd zitten in het verbouwen van haar huis. Ilse heeft het goed naar haar zin bij Pitch: “Pitch is een super enthousiaste, jonge en ook diverse vocal groep, en echt heel tof om onderdeel van te zijn! Dirigent Jirre weet de groep elke week weer uit te dagen (met van die super complexe ritmeoefeningen) en ons naar een hoger niveau te tillen als groep; met als een mooi vooruitzicht ons optreden in Geneve in juni, zin in!”

Dit is Maaike, die sinds september 2019 als alt bij Pitch Control zingt. Maaike woont in Barendrecht met haar man en drie kinderen. In het dagelijks leven werkt zij als jurist. Zij vindt het heerlijk om de dinsdagavonden met de groep te repeteren en kijkt, ondanks de corona-beperkingen, al terug op een paar mooie optredens. ‘Bij Pitch Control staan muzikaliteit en gezelligheid centraal. De arrangementen die onze dirigent Jirre schrijft zijn fantastisch. Ik heb enorm zin in onze komende avonturen!’

Dit is Marita, die alweer sinds augustus 2017 bij Pitch Control zingt als sopraan. In het dagelijks leven is ze de politiek assistent van Wouter Koolmees, minister van Sociale Zalen en Werkgelegenheid. Weet je nog dat Rutte tijdens dat TV debat “Carolien!” riep? Nou dat is dus Marita, maar dan voor minister Koolmees. Het is een drukke baan, dus heel veel vrije tijd heeft ze niet, maar de vrije tijd die ze heeft gaat op aan haar man en kindje thuis! En dan zingt ze natuurlijk bij Pitch! “Wat ik leuk vind aan Pitch Control is dat het een ambitieuze en supergezellige groep is. Jirre maakt hele mooie arrangementen voor ons koor. Ik vind het altijd zo gaaf dat we na hard studeren op noten, dynamiek, timing etc zo’n nummer ons als koor helemaal eigen maken en met staging helemaal neerzetten. Dan sta ik zelf te genieten van de muziek die we maken! Ik ga altijd met veel plezier naar onze repetities dinsdag, waar goed wordt gezongen en gelachen. Dat is voor mij ook echt mijn avondje ontspanning.”

Meet Wessel, onze tenor! Hij zingt alweer een aantal maanden bij Pitch Control: sinds september 2018! Wessel is afgestudeerd in toegepaste wiskunde en werkt nu als researcher voor TNO in het defensie en safety domein. In zijn vrije tijd speelt hij piano en is hij verslaafd aan koken en Netflix. Ook houdt hij ervan om Gin Tonics te drinken met vrienden in het weekend! Wessel heeft het goed naar zijn zin bij Pitch. “Ik vind vooral de uitdaging en mogelijkheid om te groeien top. Het is zeker niet makkelijk, maar oefening baart kunst! Hiernaast vind ik de groep heel fijn, omdat we samen streven naar een mix tussen lol hebben en professionaliteit. Iedereen krijgt de ruimte om te shinen, en de arrangementen zijn fantastisch.”

Ik ben Myrthe en zing sinds september 2020 als alt bij Pitch Control. De afgelopen jaren heb ik in Enschede gewoond en heb daar als promovendus in de Natuurkunde aan de Universiteit Twente gewerkt. In Enschede heb ik in meerdere koren gezongen, zowel in het studentenkoor Musilon als in een acapella vocal groep met drie vrienden. Nadat ik naar Delft ben verhuisd, wilde ik zo snel mogelijk weer gaan zingen. Nadat ik hoorde dat ik was toegelaten bij Pitch Control, kon mijn blijdschap niet op. Wat een leuke, enthousiaste, jonge en vooral ambitieuze groep zangers! De dirigent zorgt er voor dat je op alle vlakken wordt uitgedaagd als zanger. Verder zijn de arrangementen gewoon ontzettend gaaf. Het is elke week weer genieten!

Femke zingt bij Pitch Control als mezzo/sopraan sinds september 2018. Momenteel studeert ze Sociaal Werk aan de Hogeschool van Leiden, maar daarnaast heeft ze nog een hoop andere interesses. Femke leest graag, kijkt graag documentaires, vindt het gaaf om te reizen en te fotograferen, én is gek op dansen en zingen. Vooral die laatste twee doet ze graag, want “dan leef ik ‘echt’ in het moment.” Bij Pitch Control zit ze daarom goed op haar plek. Zelf zegt ze hierover het volgende: “Ik ben altijd al opzoek geweest naar een meerstemmig koor. Ik ben heel erg fan van bekende close-harmony groepen, en mijn droom was om dan ook in zo’n groep terecht te komen. Pitch Control biedt precies waar ik naar opzoek was. De verschillende harmonieën zijn prachtig, en de klankleuren van ieder koorlid maken Pitch Control heel divers, uitdagend en verfrissend. Het opent nieuwe perspectieven en je leert nieuwe bijzondere en inspirerende mensen kennen. Daarnaast zijn de arrangementen en genres die worden aangereikt heel afwisselend. Elke keer weer een verrassing, waarbij je als zanggroep elke keer weer opnieuw wordt uitgedaagd.”

Tom

Dit is Kim, alt bij Pitch Control! In het dagelijkse leven is Kim programmeur bij een IT bedrijf, en daarnaast doet ze vertaalwerk als ZZP-er. Verder woont ze samen met haar vriend en twee poezen, en houdt ze van lezen en muziek maken.

Al sinds oktober 2017 zit ze bij Pitch Control, en in januari 2018 is ze ook secretaris geworden van het bestuur. “Het mooiste aan Pitch Control vind ik dat we samen een gaaf geluid neer kunnen zetten. Ik hou ervan om deel uit te maken van de harmonieën, en creatief bezig te zijn met body beats en onze stemmen. Onze dirigent Jirre is een fantastische muzikant, en hij weet ons te leiden met een goede combinatie van humor en kunde. Daarnaast is het ook nog eens een hele gezellige groep, dus ik ben heel blij dat ik mezelf lid van Pitch Control mag noemen. Ik kijk uit naar onze volgende muzikale avonturen, om te beginnen deze zomer op het muziekfestival van Genève.”

Dit is: Julian! Ook wel Kleine Juul of Lil’ J genoemd voor de duidelijkheid. Sinds november 2019 versterkt Julian de bassectie, maar maakt soms een uitstapje naar de tenoren als heuse ‘bisectioneel’.

Julian studeert Industial Design aan de Haagse Hogeschool en is in de weekenden vaak te vinden als vrolijke bedieningsmedewerker of barman in een Delfts restaurant. In z’n vrije tijd slooft hij zich graag uit in de keuken. Ook is hij actief bij de Delftse Studenten Jazzvereniging Groover, waar hij in het combo ‘Kaihatu en De Jong’ samen met pianist Sonny graag optreedt in knusse cafés.

Hij heeft het goed naar z’n zin bij Pitch, en vindt het leuk om hier de kans te krijgen diverse soorten partijen te zingen. “Sowieso is het samen in harmonie zingen iets magisch, en bij Pitch krijg ik de mogelijkheid om de ene keer een mooie lage baspartij te zingen en een andere keer lekker te mogen belten met de tenoren. Die afwisseling vind ik heel tof!”

Rachel